torsdag 26. august 2010

Mottatte frø av Pelargonium Villarter

Disse er frøene jeg mottok i dag fra Elisabeth :-)

P.Oderatissimum

P. Oderatissimum - Villart P.odoratissimum er en villart med duft, dufter eple (tutti frutti). Det er en gammel sort fra 1724, og det sies at Mozart hadde en slik dufter på sitt klaver da han komponerte sin musikk. Den vokser i turform og bør toppes endel for å bli fin.

P.Aridum

P.Aridum Blir også kalt Svovelpelargon, Ligularia dissecta, P.dissectum. Fam: Liguaria. Dette er en villart som idag vokser vilt bl.a i Lesotho, Kapprovinsen og Syd Afrika. Den ble introdusert i 1857.  Knuste blad lukter som katteurin, og planten har blitt anvendt til medisinsk te. Den har flikete blader og cremgule blomster. Fin som ampelplante.

P.Australe - hvit

P.australe hvit - Villart Villart, seksjon Pelargonium. Denne gruppen vokser i syd og sydvestre kapprovinsen. De kan bli ganske storvoksende, og krever litt større potter. Planters i veldrenert jord, og vannes når jorden tørker opp. P.australe ble navnet i 1835. Planten får lange blomsterstilker med hvite/lys rosa blomster med lilla tegninger på kronbladeene. Bladene er flikete i ytterkant og lodne, bladfarge olivengrønn.

P.Buyssi

P.buyssi - Villart 1

P.buyssi - Villart 2

Dette er en villart med en nydelig solbæraktig duft. Den er utrolig voksevillig, og enkel å så fra frø. Kjempefin som ampelplante, siden den får lange utløpere med bittesmå lilla blomster.

P.Candicans

 

P.candicans - Villart 1

P.candicans - Villart 2

Denne gruppen vokser i Australien, Zimbabwe, Mozambique, Madagaskar og Sydafrika. Der vokser de i tørre områder. Gruppen er relativt kortlivet, men lett og forøke med frø , evt stiklinger. Vekstsettet er hengende, og de passer godt i en ampel f.eks. De liker sandblandet jord. Denne gruppen liker ikke for mye vann. P.candicans er en nydelig villart. Den blir en flott buskaktig plante, som forgrener seg fint. Blomstene er lys lilla med mørk lilla tegninger på de øverste kronbladeneDe kan minne litt om sommerfugler . Bladverket er formet nesten som eikeblader i en grå/grønn farge. Kantene er lett riflete.

P.Elongatum

P.elongatum - Villart Villart, gruppe: Ciconium
Denne gruppe vokser i hovedsak i østre kapprovinsen, men finnes også lengre syd . De regnes som de mer lettdyrkede av vildartene, og kan vannes normalt. Dessuten krever de ikke så mye drenering.  Vekstmåten er buskete, og noen av de kan bli store. Syn: `Upright coconut`. Dufter kokos. Dette er en villart som har en buskaktig vekstmåte, bladene har tydelig sonemarkeringer og blomstene er enkle og blekgule. Denne planten danner masse frø, og er lett å så, anbefaler det istedenfor og overvintre . Den vokser seg til en stor og flott plante på bare noen få månder.

P.Grossularoides

P.grossularoides - Villart P.grossularoides ( Gruppe: Peristera ) er en villart med duft. Denne gruppen vokser i Australien, Zimbabwe, Mozambique, Madagaskar og Sydafrika. Der vokser de i tørre områder. Gruppen er relativt kortlivet, men lett og forøke med frø , evt stiklinger. Vekstsettet er hengende, og de passer godt i en ampel f.eks. De liker sandblandet jord. Denne gruppen liker ikke for mye vann P.grossularoides lukter kokos og blir også kalt kokospelargon. Denne arten fantes allerede i dyrkning i 1687 i Holland Vokser i tueform, og får bittesmå dyplilla blomster.

P.Quinquelobatum

P.quinquelobatum - Villart Villart, seksjon Ciconium. Dette er en utrolig vakker pelargon med helt spesiell farge på blomstene. De er nærmest metal/grå farget, veldig vakre. Denne har også blitt brukt av flere pelaronforedlere til å krysse frem nye sorter. Bl.a er `Creamery`krysset frem fra denne og dvergpelargonen `Fantasie`. Passer godt i ampel da den har en lett hengede vekstmåte. Den setter masse frø, og er enkle å så og drive frem selv.

P.Althaeoides

P althaeoides - Villart 2

P althaeoides - Villart 1 Små blomster som er lys lilla i farge. 2 øverste kronblader er noe større enn de 3 nederste. Blomstrer på lange blomsterstilker. Dette må være noen av de minste blomstene i hele pelargoniumslekten.

Ingen kommentarer: